top of page

In 2017 werd naast het leefgeld ook voor een 12 781,76 euro bijkomende steun uitbetaald aan bewoners van het LOI. Deze uitgaven zijn gedekt door de federale subsidie. Dit verhoogd bedrag is te verklaren door het feit dat de personen ons sneller toegewezen worden en bijgevolg de initiële  kosten zoals vervoer, vertalingen… hoger liggen.

Ondersteuning specifieke doelgroepen

Het lokaal opvanginitiatief (LOI)

Lokaal opvanginitiatief (LOI)

Het OCMW Aalst heeft een samenwerkingsprotocol met Fedasil met het oog op het organiseren van lokale opvang voor kandidaat-vluchtelingen en –asielzoekers.

 

Het LOI Aalst bevat 45 opvangplaatsen.

 

De sociale dienst voorziet in de begeleiding van de toegewezen personen. In dat kader wordt leefgeld gegeven als aanvulling op de materiële opvang.

Deze steunverlening werd aan 36 personen aangeboden, binnen het jaar wordt hun leefgeld toegekend en (meermaals) herzien.

 

Het leefgeld dat additioneel aan de materiële opvang wordt toegekend, bedraagt 240 euro per maand voor een volwassene en 120 euro per maand voor een kind.

Ondersteuning specifieke doelgroepen

Medische hulp en hospitalisatiekosten

Medische hulp en hospitalisatiekosten

Het OCMW krijgt heel wat aanvragen van asielzoekers, illegalen en vreemdelingen ingeschreven in het vreemdelingenregister tot het ten laste nemen van zorgkosten. Dit gebeurt meestal via de zorgverstrekkers die voor behoeftige personen -mits hun akkoord en na sociaal onderzoek- de vraag stellen aan het OCMW om de factuur ten laste te nemen.

De aanvragen met betrekking tot de kosten verbonden aan ziekenhuisopname en/of consultatie worden voortaan via het systeem van de medische kaart/mediprima afgehandeld. In dit systeem is het OCMW enkel verantwoordelijk voor het voeren van het sociaal en financieel onderzoek, gericht op het vaststellen van de behoeftigheid van de cliënt.

Het OCMW is dus niet langer gelast met de terugbetaling aan zorginstellingen. Deze taak werd overgedragen aan de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.

Door de volledige implementatie van het systeem in 2015 is deze uitgave tot nul herleid. De aantallen in de grafiek hieronder hebben dus enkel betrekking op de ambulante zorgkosten van OCMW-cliënten (99 personen).

Totaalkost van deze dienstverlening bedroeg in 2017 ongeveer 59 000 euro.

.

bottom of page