top of page

Residentiële zorg

Residentiële zorg

Onze woonzorgcentra

 

OCMW Aalst baat drie woonzorgcentra uit: WZC Mijlbeke, WZC Sint-Job en WZC De Hopperank.

Al onze woonzorgcentra werken op dezelfde wijze:

 

  • wanneer we een vraag voor opname krijgen, doet de maatschappelijk werker een sociaal onderzoek om de zorggraad van de potentiële bewoner te bepalen. Afhankelijk van die zorggraad en beschikbaarheid van een vrije kamer, krijgt de aanvrager een kamer toegewezen of een plaats op de wachtlijst.

 

  • Een team van gekwalificeerd verpleegkundig en verzorgend personeel staat in voor de dagelijkse verzorging. De huisarts kan men vrij kiezen. De maaltijden zijn van hoogstaande kwaliteit. Op doktersvoorschrift zorgen wij voor een dieetmaaltijd. De dienst ergotherapie, kinesitherapie en animatie helpen het verblijf in ons woonzorgcentrum zo aangenaam mogelijk te maken: turnles, spelnamiddagen, daguitstappen, film en tv-kijken. Dit is maar een greep uit het totale aanbod. Een gebruikersraad verzekert de bewoners van de nodige inspraak in hun nieuwe leefgemeenschap. Wij respecteren de geaardheid, de godsdienstige, filosofische en morele overtuigingen en garanderen de vrije uitoefening ervan.

Dagprijzen in onze WZC
Woonzorgcentrum
Mijlbeke

Albrechtlaan 119

9300 Aalst

Verantwoordelijke WZC:

(waarnemend)

Ann
De Backer

053 76 56 01

Woonzorgcentrum
Sint-Job

Marktweg 20

9300 Aalst

Verantwoordelijke WZC:
Jo
Vandekerckhove

053 76 53 00

Woonzorgcentrum
de Hopperank

Ninovesteenweg 121

9320 Erembodegem

Verantwoordelijke WZC:
Sofie
Saeys

053 82 25 00

Onze woonzorgcentra

Bewoners van buiten groot-Aalst krijgen dus geen korting, zoals opgenomen in bovenstaande tabel.

Voor echtparen of partners (personen die een affectieve relatie hebben en op hetzelfde adres wonen) geldt per persoon nog een korting van 10% (wordt verrekend na eventuele andere korting zoals opgenomen in bovenstaande tabel).

 

Voor kortverblijven is deze extra korting niet van toepassing.

 

Onze serviceflats

Onze serviceflats

 

Het OCMW heeft, naast drie woonzorgcentra, twee flatgebouwen met serviceflats.

 

Kareeloven is gelegen in Hofstade en telt 90 serviceflats, daarvan zijn er 16 speciaal aangepast aan mindervalide personen. Het complex werd gebouwd in 1995.

De Kaalberg in Moorsel telt 47 serviceflats. Alle flats zijn speciaal aangepast aan mindervalide personen. De flats werden gebouwd in 1998. De Kaalberg bestaat uit 2 gebouwen. Het ene gebouw heeft uitzicht op de Pachting met het dorpsplein, het andere heeft uitzicht op de rustige, landelijke omgeving van Moorsel.

 

Wij proberen ten allen tijde de kwaliteit van onze serviceflats hoog te houden. In 2017 werd gestart met de vernieuwing van de  keukens in Kareeloven. Daarnaast werd de beveiliging op de twee sites verbeterd.

 

Elke maand organiseert de verantwoordelijke van de serviceflats een infonamiddag voor de geïnteresseerden. De oudere of diens vervanger (familie, ziekenhuis, e.a.) doet een aanvraag tot opname en krijgt vervolgens een plaats op de wachtlijst.

 

Serviceflats
Kareeloven

Overbroekstraat 15

9308 Hofstade

053 70 02 78

Verantwoordelijke serviceflats:
Tanja
Heyvaert
Serviceflats
De Kaalberg

Pachting 6

9310 Moorsel

053 71 04 83

Werkgroepen in actie

Werkgroepen in actie

 

In het kader van kennisdeling en verdere professionalisering zijn er in de woonzorgcentra specifieke werkgroepen actief. Dit om onze bewoners steeds de beste zorgen te kunnen aanbieden.


In 2017 waren volgende werkgroepen actief: wondzorg/decubitus, infectie en hygiëne, palliatieve zorgen, mond- en tandzorg, dementie, diabetes en intervisie hoofdverpleegkundigen. De coördinerend en raadgevend arts (CRA) neemt steeds deel aan deze werkgroepen, waardoor deze ook vanuit wetenschappelijke en medische invalshoek ondersteund worden.

 

De werkgroep infectie en hygiëne heeft in 2017 een presentatie gegeven in het OLV-ziekenhuis over het NORO-virus en MRSA in onze WZC’s.
Hiermee investeren we binnen het Aalsterse zorgklimaat in netwerken en kennisdeling. Er werd eveneens een hygiëneplan opgemaakt, dat in 2018 zal worden geïmplementeerd.

Op vlak van tandzorg werd een concessie/overeenkomst opgesteld voor preventieve en curatieve zorg in het woonzorgcentrum zelf.  Dit wordt nog verder uitgewerkt  in 2018.


De werkgroep diabetes werkte een protocol uit om een gestandaardiseerde diabeteszorg aan te bieden.

 

Tevredenheid in WZC

Tevredenheid in onze woonzorgcentra

 

In 2017 gebeurde in de drie WZC’s een algemene tevredenheids-meting bij alle bewoners of bij hun vertegenwoordigers voor wie bevraging niet meer mogelijk was.

 

De tevredenheid werd algemeen zeer hoog ingeschaald. Toch ontvingen we ook enkele bruikbare suggesties van onze gebruikers, zoals voorstellen tot meer versnaperingen in de cafetaria voor diabetici, nog meer inzetten op pro-actieve communicatie.

 

Regulier in onze werking is ook een bevraging na opname. Deze gebeurt bij de nieuwe bewoners binnen de 2 maanden na opname. Op deze wijze wensen we bijsturing mogelijk te maken en snel te kunnen inspelen op nog specifieke wensen en noden van onze bewoners. Een groot aandeel van de bewoners geeft hierbij ook aan zich snel thuis te voelen in onze woonzorgcentra (tussen de 84% en 100%).

Altijd wat te beleven in onze woonzorgcentra

 

Altijd iets te beleven

Zorg in de meest ruime zin van het woord, staat bij ons voorop. Onze bewoners kunnen rekenen op een passend en kwalitatief aanbod dat inspeelt op hun zorgbehoefte. Daarnaast hebben we aandacht voor een uitgebreid activiteitenaanbod om hun dag leuk en ook zinvol te besteden. Uiteraard spelen we in op de actualiteit en laten we tradities niet verloren gaan: we vieren carnaval met het bezoek van de prins, we zorgen voor romantiek op Valentijn, op moeder- en vaderdag verrassen we onze bewoners met een kleine attentie en in december brengen we sfeer met onze kerstmarkt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele activiteiten die de zorgteams voor onze bewoners elk jaar uitwerken.

Om nog meer sfeer te brengen in onze WZC investeerden we in 2017 in de aankoop van tovertafels: kleurrijke lichtprojecties die reageren op hand- en armbewegingen. Deze speelse interactieve lichtprojecties verleiden onze bewoners om te spelen met het licht en om in beweging te komen. Hierdoor wordt niet enkel apathie doorbroken, maar worden zowel fysieke als cognitieve activiteit gestimuleerd, en sociale interactie uitgelokt. Met de Tovertafel ontstaat een manier van communiceren tussen bewoners die elkaar anders vaak niet begrijpen.

 

In 2017 hebben we letterlijk ook geoogst wat we in 2016 hebben gezaaid: de hoppescheuten werden geplukt en verwerkt in een speciale variant van het stadsbier Ondineke. Daarnaast hebben we op zonnige dagen onze nieuwe fietsen volop ingezet. In 2016 waren we ze nog aan het testen, in 2017 staan er al heel wat kilometers op de fietstellers!

 

Alle video's

Alle video's

Nu bekijken
Nieuwe WZC

Bouw nieuwe woonzorgcentra op kruissnelheid

 

Het OCMW zette 2017 stevig in met de eerste steen van twee nieuwe instellingen op één dag. Daarmee zijn de bouwwerken voor de vervangingsnieuwbouw voor WZC Sint-Job en die voor het nieuwe woonzorgcentrum De Faluintjes  gestart. De ruwbouw ging met rasse schreden vooruit en al in het najaar van 2017 werd de top van beide bouwwerken bereikt.

De twee bouwprojecten zijn gelijktijdig opgestart en worden quasi simultaan gebouwd. De Faluintjes telt 85 woongelegenheden en zal het eerst afgewerkt zijn. Voor de bouw van WZC Sint-Job (118 woongelegenheden) zijn 492 kalenderdagen gerekend, voor de bouw van WZC De Faluintjes  slechts 450 kalenderdagen. In elk geval zullen beide woonzorgcentra in het najaar van 2018 in gebruik genomen worden.

Enkele cijfergegevens

 
Leeftijd bewoners bij opname

 

Deze tabel toont ons dat de meeste ouderen die opgenomen worden in de WZC’s tussen de 80 en 849 jaar zijn. Voor de serviceflats ligt de meest voorkomende leeftijd tussen 75 en 84 jaar.

Enkele cijfergegevens
Aantal opnames

 

 

Herkomst bewoners

 

 

.

bottom of page