top of page

dienst Gezinszorg en aanvullende thuiszorg

Gezinszorg

 

De dienst Gezinszorg is in 1968 opgericht en erkend. Onze dienst is na Antwerpen en Leuven de grootste (erkende) dienst gezinszorg in Vlaanderen. Wij bieden zowel tijdelijke als permanente hulp aan gezinnen en senioren. Het gros van de cliënten bestaat uit 65-plussers.

 

De verzorgers verrichten huishoudelijk werk en persoonsverzorgende taken. Zij zorgen ook voor algemeen psychologische en pedagogische ondersteuning en begeleiding. Wanneer de zorg meerdere hulpverleningsmomenten vereist, wordt de hulp opgedeeld in uren/dag en kan er ook hulp verleend worden ’s avonds, tijdens het weekend en op feestdagen. Deze hulpverleningsvorm noemen we ‘interventiedienst’. Op dit ogenblik zijn 18 verzorgenden ingeschakeld bij de interventiedienst.

 

De dienst Gezinszorg telde op 31 december 2015  85 medewerkers met diverse arbeidsovereenkomsten.

 

Er is op dit ogenblik geen wachtlijst voor de dienst Gezinszorg. Een aantal praktische organisatorische problemen zijn verwerkt in verbeteringsprojecten zoals opgenomen in het kwaliteitsdecreet.

 

Daar nieuwe regelgeving poetsen door verzorgenden niet meer toestaat, dalen de gepresteerde uren gezinszorg.

 

Dienstencheques

 

Deze dienstverlening is enorm populair. Zoals de hierboven aangehaalde cijfers bewijzen, werden er in 2015 minder prestaties geleverd. Eén en ander heeft te maken met langdurige en  frequente afwezigheden personeel. Langdurig afwezig personeel wordt om budgettaire redenen niet vervangen. Er is dan ook een wachtlijst.

 

Via het OCMW kunnen particulieren een beroep doen op thuishulp van huishoudelijke aard (poetsen, wassen, strijken, naaien, koken bij de klant thuis en boodschappen doen) via het systeem van de dienstencheques.

 

Sinds 1 januari 2014 rekent het OCMW een halve euro administratiekost per cheque aan. Om deze dienstverlening te kunnen aanbieden, heeft het OCMW 62  medewerkers met diverse arbeidsovereenkomsten in dienst.

 

Maaltijden aan huis

Sinds de overschakeling naar bedeling warme maaltijden via traiteur heeft deze activiteit een nieuw elan gekregen.

 

Er is een normale balans tussen vraag en aanbod en er zijn geen wachtlijsten.
 

Klusjesdienst

 

 

 

OCMW-klusjesmannen

 

Deze dienst verricht hoofdzakelijk karweitjes bij gepensioneerden. Op voorstel van de maatschappelijk werker kunnen minder validen en kansarmen ook een beroep doen op deze dienstverlening. Het betreft steeds werken aan de woning die de cliënt/aanvrager zelf bewoont. Wanneer de cliënt/aanvrager huurder is van de woning worden enkel werken uitgevoerd die ten laste zijn van de huurder. 

Op 31 december 2015 stelden wij 6 voltijdse personeelsleden tewerk met diverse arbeidsovereenkomsten.

 

Groen gerelateerde klussen

 

Groenwerken die de OCMW-klusjesmannen niet aankunnen wegens gebrek aan specifiek personeel en aangepast materiaal worden aan een externe firma uitbesteed onder coördinatie van het OCMW. Door organisatorische problemen bij de aangestelde firma in de periode 01/07/2014 tot en met 30/06/2015 daalde het aantal gepresteerde uren. Vanaf 01/07/2015 werden deze werken, na gunning, toegewezen aan de sociale werkplaats De Loods.

 

 

De werkopdrachten worden door de dienst Gezinszorg en Aanvullende Thuiszorg opgemaakt en verzameld. Alle uitgevoerde werken situeerden zich binnen het activiteitencentrum klusjesdienst.

In 1978 werd de poetsdienst opgestart. Als gevolg van het woon-zorgdecreet van 13/03/2009 is deze activiteit opgenomen in de dienst Gezinszorg en Aanvullende Thuiszorg. Meestal wordt 4 uur poetshulp per week toegekend. Ook hier zijn de cliënten hoofdzakelijk 65-plussers.Wij stelden op 31 december 2015 - 76 personeelsleden tewerk met diverse arbeidsovereenkomsten.

 

Er is op dit ogenblik een wachtlijst en de werking kent een normale balans tussen vraag en aanbod.

Noodoproepsysteem

De toestellen worden ter beschikking gesteld van senioren of andersvaliden. Met een eenvoudige druk op de knop kan in noodsituaties een familielid of buur verwittigd worden. Het systeem bestaat uit een zendapparaat dat aangesloten wordt op het telefoontoestel en een afstandsbediening (halssnoer of polsband). Een druk op de knop brengt onmiddellijk een spreek-/ luisterverbinding met de alarmcentrale tot stand.

 

Het aansluiten vergt geen bijzondere of omslachtige aanpassingen in de woning. Een telefoonaansluiting in de nabijheid van een stopcontact volstaat, de telefoonlijn kan gebruikt worden. Op basis van een summier maatschappelijk verslag installeert een personeelslid klusjesdienst thuiszorg het alarm. Voor de permanentie zijn wij aangewezen op een externe firma. Deze bezorgt ons maandelijks een overzicht van de interventies.

Al onze beschikbare toestellen zijn in gebruik. Er is een wachtlijst, m.a.w. de vraag is soms hoger dan het aanbod.

Het OCMW beschikt over een busje dat kan ingeschakeld worden voor seniorenorganisaties en senioren die iets willen ondernemen of naar een activiteit willen gaan (marktbezoek, festiviteiten, eindejaarsactiviteiten, parkbezoek, sportmanifestaties, koffietafels, optredens rusthuizen, bezoek winkelgalerijen…). Deze dienstverlening is ingericht om vereenzaming bij bejaarden met mobiliteitsproblemen te voorkomen. Vervoer om medische redenen en individueel vervoer doen wij niet met de plusbus maar wel met het MobiPlus-project

 

Tijdens de raadszitting van 10 december 2013 besliste de OCMW-raad om vanaf 1 januari 2014 de plusbus werking betalend te maken.

 

Een voltijds medewerker met een arbeidsovereenkomst en een voltijds contractueel medewerker zorgen voor de goede uitvoering.

 

In 2015 legde de plusbus 17.030  kilometer af.

 

Het plusbus project is een succesverhaal.

Soms botsen de vragen qua timing met elkaar en moeten we bepaalde verenigingen teleurstellen. 

 

Verenigingen die frequent gebruik maken van de bus vertrouwen erop dat zij een beroep kunnen doen op de bus.

 

De reservatieregel is duidelijk: wie eerst komt, eerst maalt.

MobiPlus-project

MobiPlus is een tewerkstellingsproject en een minder mobielen centrale annex boodschappendienst. Het project heeft als doel individuele mobiliteitsproblemen te voorkomen, vooral bij senioren en minder mobiele inwoners uit Aalst.

 

Wij werken zo eenvoudig en laagdrempelig mogelijk en volgens onderstaande criteria:

  • Zittend vervoer wordt voorzien voor alle personen met mobiliteitsproblemen of voor personen die verkeren in een sociale noodsituatie.

  • De gebruikers wonen in Aalst.

  • De gebruikers dienen zelfstandig of met hulp in en uit de wagen te kunnen.

  • Bij iedere aanvraag voert de maatschappelijk werker een summier sociaal onderzoek.

 

Een maatschappelijk werker coördineert het project, 2 doelgroepmedewerkers (klaverbladfinanciering langdurig werklozen-chauffeurs) en één personeelslid volgens art. 60/7 verzorgen de ritten.

Via onze plusbuswerking (groepsvervoer) merkten wij dat de vraag naar individueel vervoer in Aalst zeer groot is.

 

Het project werd eind oktober 2009 opgestart, dagelijks komen er nieuwe vragen.

 

De cijfers tonen aan dat het zeker een welgekomen aanvulling is op het reeds bestaand thuishulpaanbod.

65.996 km
Aantal km
Aantal personen vervoerd
1.519
8.639
Aantal ritten

Buurtantennezorgsysteem

Het buurtantennesysteem tracht maatschappelijk kwetsbare groepen, die via de klassieke welzijnszorg moeilijk bereikt worden, in hun eigen milieu op te zoeken. Het is de bedoeling de eenzaamheid en vereenzaming te voorkomen.

 

Onze 4 antennefunctionarissen doen bezoekrondes bij senioren en fungeren als vertrouwenspersoon. Indien nodig geven zij gepaste signalen met de bedoeling preventief te kunnen optreden.

Gezien de specifieke aard van de activiteiten (vertrouwenspersoon) is deze werking moeilijk in cijfers te vervatten.

 

De antennefunctionarissen worden eveneens ingeschakeld in het mobi plus project en het plusbus project.

 

Inschakeling in AIPA-project sinds 2014

 

Sinds de zomer van 2014 worden de antennefunctionarissen ingezet in kader van het AIPA project (aging in place Aalst) met als doel mensen langer thuis te laten wonen.

Het vergde een stap vooruit in de werking met meer administratie (afnemen uitgebreide bevragingen) en gerichter werken op basis van ingeschreven personen. De opgebouwde know-how van de voorgaande jaren werd hierbij ook gebruikt in het leggen van contacten en werven van leden voor AIPA (momenteel 500+). Deze werking slaat een brug in de samenwerking met de stadsdiensten rond wonen en onze medewerkers zijn sinds de opening van de demowoning ook regelmatig ter plaatse in functie van rondleidingen.

 

 

 

 

 

 

Plusbus-werking

Sinds 2009 biedt OCMW Aalst warme maaltijden aan huis via een traiteurdienst. Tijdens de raadszitting van 10 december 2013 besliste de OCMW-raad om vanaf 1 januari 2014 een halve euro administratiekost per maaltijd aan te rekenen.

 

Een administratief verantwoordelijke van ons centrum levert logistieke hulp bij dit activiteitencentrum. Het loon van de betrokkene wordt via een jaarlijks wisselende omslagsleutel verrekend. De individuele facturatie naar de cliënt gebeurt eveneens vanuit de dienst Gezinszorg en Aanvullende Thuiszorg.

 

Het werk wordt opgedeeld in winter- (binnen) en zomerwerk (buiten). Daardoor is er steeds een wachtlijst. De gepresteerde uren daalden in 2015 als gevolg van de problemen bij de opdrachthouder groenwerken in 2015 ( tot 01/07/2015). Er is een normale balans tussen vraag en aanbod.
 

Poetsdienst

 

dGAT
Gezinszorg
Dienstenscheques
Maaltijden aan huis
Klusjesdienst
Poetsdienst
Noodoproepsysteem
Plusbus
MobiPlus
Buurtantennezorgsysteem
bottom of page