top of page

Energie

Lokale adviescommissie

Energie

In iedere Vlaamse gemeente is een Lokale Adviescommissie opgericht waarin afgevaardigden van het OCMW en de verschillende energieleveranciers (Eandis en Farys) samen zetelen. De energieleverancier kan enkel overgaan tot afsluiting nadat de Lokale Adviescommissie dit heeft geadviseerd.

 

Wat we opmerken is dat sedert de opstart van de energiecel (september 2007) er meer dossiers behandeld worden op die Lokale Adviescommissies. In 2006 werden er 390 dossiers (278 personen) behandeld tegenover  980 dossiers (759 personen) in 2015. Dit bewijst dat er steeds meer gezinnen zijn die hun energiefactuur niet meer kunnen betalen. We merken ook een stijgende problematiek bij gezinnen waar wel arbeidsinkomsten zijn. Het zijn niet meer enkel gezinnen die geen of een vervangingsinkomen hebben, die problemen hebben om de energiefactuur te betalen.

.

Naast de dossiers die we doorgestuurd krijgen om op de Lokale Adviescommissie te behandelen, kunnen mensen ook bij de energiecel terecht voor allerlei problemen/vragen die te maken hebben met energie (vb. betalingsproblemen bij een commerciële leverancier, onduidelijkheden facturatie, problemen budgetmeters,…)

 

Hier zien we de laatste jaren een omgekeerd evenredig verloop ten opzichte van de vorige grafiek. Hoe meer dossiers er kunnen behandeld worden op een Lokale Adviescommissie, hoe minder afzonderlijke individuele vragen er gesteld worden door de cliënten.

 

Vanaf 2014 merken we echter terug een lichte stijging op in aantal begeleidingen.

Begeleiding van energieproblemen

Begeleiding van energieproblemen
Lokale adviescommissie

Financiële tussenkomsten voor energie

Veel mensen kloppen bij het OCMW aan voor een verwarmingstoelage en/of energietoelage. Het OCMW biedt verschillende mogelijkheden van steunverlening aan: verwarmingstoelage van 300 euro (steunbarema, mogelijk voor alle verwarmings- bronnen), energietoelage voor gas en elektriciteit (energiefonds).

 

Vanaf september 2013 werd de toelage voor verwarming opgenomen in de afsprakennota “richtlijnen voor steunverlening” waardoor er extra voorwaarden werden gekoppeld aan de eventuele toekenning.

De energiecel van het OCMW van Aalst heeft de opdracht om specifieke begeleiding te bieden aan mensen met energieschulden en/of energieproblemen.

Sedert 2008 heeft de energiecel van het OCMW van Aalst ook de mogelijkheid om in bepaalde omstandigheden een renteloze lening toe te kennen aan personen die het moeilijk hebben om hun factuur voor levering van stookolie in één keer te betalen.

 

We merken in 2015 een daling van het aantal aanvragen. Deze daling kan te verklaren zijn door de gunstige prijzen in de oliesector en een warme winter in 2015.

Renteloze lening stookolie

De verdere daling van het aantal aanvragen in 2015 kan verklaard worden door het invoeren van deze extra voorwaarden alsook door de invoering van de budgetmeter gas en door de toename van het aantal budgetmeters op het grondgebied van Aalst. 

 

Wanneer men over een budgetmeter beschikt, krijgt men immers geen tussentijdse afbetalingen en geen afrekeningsfactuur.

 

Bovendien biedt Eandis de mogelijkheid om afrekeningsfacturen bij de plaatsing van een budgetmeter af te lossen via opladingen door deze schuld in te brengen in de budgetmeter.

Financiële tussenkomst voor energie

Stookoliepremie

Sedert enkele jaren krijgen de OCMW’s de opdracht om stookoliepremies toe te kennen aan de gezinnen die tot de door de overheid opgelegde categorieën behoren en dit volgens de opgelegde regelgeving.

 

We merken in 2015 een lichte daling van het aantal aanvragen. Dit kan verklaard worden door de gunstige prijzen in de oliesector en een warme winter in 2015.

Stookoliepremie
Renteloze lening stookolie

Opladingen

Klanten van Eandis kunnen hun budgetmeterkaart elektriciteit en/of aardgas laten opladen bij de medewerkers van de energiecel van het OCMW van Aalst. Hierdoor kunnen problemen veel sneller gedetecteerd worden.

 

Op het oplaadpunt van het OCMW van Aalst werden volgend aantal opladingen uitgevoerd:

•   2011 -  5 680 opladingen

•   2012 -  7 821 opladingen

•   2013 -  7 525 opladingen

•   2014 -  7 500 opladingen

•   2015 -  7 734 opladingen

 

Over de jaren heen merken we een stijging in het aantal opladingen. Dit is te verklaren door een stijging van het aantal budgetmeters op ons grondgebied.

 

Hoe kouder de winters zijn, hoe meer opladingen van de budgetmeter gas nodig zijn. Dit fenomeen merkten we duidelijk op in de resultaten van 2012 toen we een zeer strenge winter kenden.

 

Opladingen budgetmeter

In tegenstelling tot de minimale levering aan 10 ampère via budgetmeter voor elektriciteit, biedt de budgetmeter voor aardgas geen technisch betrouwbare en veilige mogelijkheid daartoe.

Om te vermijden dat mensen vanwege een gebrek aan geld om op te laden in de winter zonder verwarming vallen, voorzag de Vlaamse Regering vanaf de winter van 2010 een alternatief. Dat laat de OCMW’s toe om aan behoeftigen een beperkte financiële steun toe te kennen om op te laden.

 

In het OCMW van Aalst werden vanaf 2010 aan volgend aantal personen een minimale levering gas gegeven.

 

•   2010-2011  -  33

•   2011-2012  -  45

•   2012-2013  -  56

•   2013-2014  -  28

•   2014-2015  -  25

•   2015-2016  -  13

 

De laatste drie winterperiodes kunnen we een duidelijke daling vaststellen. Dit is te verklaren door de warme winterperiodes.

Minimale levering budgetmeter gas

Minimale levering budgetmeter gas
bottom of page