top of page
Serviceflats
Kareeloven

Overbroekstraat 15

9308 Hofstade

053 70 02 78

Verantwoordelijke serviceflats:
Tanja
Heyvaert
Serviceflats
De Kaalberg

Pachting 6

9310 Moorsel

053 71 04 83

Residentiële zorg

Onze woonzorgcentra

 

OCMW Aalst baat drie woonzorgcentra uit: WZC Mijlbeke, WZC Sint-Job en WZC De Hopperank.

Al onze woonzorgcentra werken op dezelfde wijze:

 

  • wanneer we een vraag voor opname krijgen, doet de maatschappelijk werker een sociaal onderzoek om de zorggraad van de bejaarde te bepalen. Afhankelijk van die zorggraad en beschikbaarheid van een vrije kamer, krijgt de aanvrager een kamer toegewezen of een plaats op de wachtlijst.

 

  • Een team van gekwalificeerd verpleegkundig en verzorgend personeel staat in voor de dagelijkse verzorging. De huisarts kan men vrij kiezen. De maaltijden zijn van hoogstaande kwaliteit. Op doktersvoorschrift zorgen wij voor een dieetmaaltijd. De dienst ergotherapie, kinesitherapie en animatie helpen het verblijf in ons woonzorgcentrum zo aangenaam mogelijk te maken: turnles, spelnamiddagen, daguitstappen, film en tv-kijken. Dit is maar een greep uit het totale aanbod. Een gebruikersraad verzekert de bewoners van de nodige inspraak in hun nieuwe leefgemeenschap. Wij respecteren godsdienstige, filosofische en morele overtuigingen en garanderen de vrije uitoefening ervan.

 

  • De administratieve medewerkers zijn dagelijks bereikbaar tussen 8.15 en 17 uur. Op woensdag zijn zij aanwezig tot 19 uur. Op vrijdag zijn zij aanwezig tot 12.30 uur.

Dagprijzen in onze WZC
Woonzorgcentrum
Sint-Job

Marktweg 20

9300 Aalst

Jo
Vandekerckhove
Verantwoordelijke WZC:

053 76 53 00

Woonzorgcentrum
de Hopperank
Sofie
Saeys

Ninovesteenweg 121

9320 Erembodegem

Verantwoordelijke WZC:

053 82 25 00

Woonzorgcentrum
Mijlbeke

Albrechtlaan 119

9300 Aalst

Verantwoordelijke WZC:

(waarnemend)

Ann
De Backer

053 76 56 01

Onze serviceflats

 

Het OCMW heeft, naast drie woonzorgcentra, twee flatgebouwen met serviceflats: Kareeloven en De Kaalberg

 

Kareeloven is gelegen in Hofstade en telt 90 serviceflats, daarvan zijn er 16 speciaal aangepast aan mindervalide personen. Het complex werd gebouwd in 1995.

 

De Kaalberg in Moorsel telt 47 serviceflats. Alle flats zijn speciaal aangepast aan mindervalide personen. De flats werden gebouwd in 1998. De Kaalberg bestaat uit 2 gebouwen. Het ene gebouw heeft uitzicht op de Pachting met het dorpsplein, het andere heeft uitzicht op de rustige, landelijke omgeving van Moorsel.

 

Elke maand organiseert de verantwoordelijke van de serviceflats een infonamiddag voor de geïnteresseerden. De oudere of diens vervanger (familie, ziekenhuis, e.a.) doet een aanvraag tot opname en krijgt vervolgens een plaats op de wachtlijst.

 

Werkgroepen in actie

 

Naast de reguliere zorg die wij dagelijks aan onze bewoners verstrekken, zijn er in de woonzorgcentra ook specifieke werk groepen actief die bepaalde thema’s actueel houden.

 

In 2015 hadden we 8 actieve werkgroepen waarin we werkten aan wondzorg, hef- en tilbeleid, valpreventie, diabetes, dementie, infectie en hygiëne en palliatieve zorgen.

 

Tijdens de werkgroepen toetsen we de indicatoren en bestaande procedures af en passen ze waar nodig aan. In de werkgroepen doen we ook aan kennisdeling en intervisie om de professionaliteit hoog te houden. Indien nodig nemen we extra maatregelen zoals het bijvoorbeeld het organiseren van een vorming door tilcoachen of het opmaken van een hygiëneplan.

Tevredenheid in onze woonzorgcentra

 

Een kwalitatieve zorg in een huiselijke sfeer is wat wij nastreven in elk van onze woonzorgcentra. Daarbij zijn de meningen van bewoners en hun familie cruciaal.

 

In overeenstemming met de regelgeving en onze procedure voor het evalueren van de hulp- en dienstverlening door de gebruiker, werd in 2015 een tevredenheidsmeting georganiseerd in onze 3 woonzorgcentra: Sint-Job, Mijlbeke en De Hopperank. Omdat niet elke bewoner nog in staat is om deel te nemen aan dergelijke bevraging, maar omdat we toch ieders mening belangrijk vinden, werd ook een vragenlijst ontwikkeld voor de familie. Deze vragenlijst werd enkel aan de familie bezorgd van de bewoners waarbij persoonlijke afname niet meer mogelijk was.

 

We merken in al onze WZC’s een grote tevredenheid op. Men is tevreden over de dagelijkse zorgen. De bevraagde familie geeft ook aan dat ze met hun vragen terecht kunnen bij het personeel (96.5%). Dit is een vergelijkbare score met 2013.

 

Het oprichten van de werkgroep heeft duidelijk ook zijn impact gehad op onze zorgverstrekking. Terwijl in 2013 slechts 69% tevreden was over de tandverzorging, bereikten we in 2015 een score van 86%. Soms uit ontevredenheid zich als gevolg van het feit dat bewoners het er moeilijk mee hebben dat ze hun echte thuis hebben moeten verlaten. Wij doen ons uiterste best om deze mensen met de beste zorgen te omringen maar zijn ons bewust dat we een vertrouwde thuis niet kunnen vervangen..

Bouwaanvraag vervangingsnieuwbouw Sint-Job ingediend

 

Met de realisatie van De Hopperank in 2014, is het OCMW begonnen aan een reeks van nieuwe projecten om erover te waken dat het aantal plaatsen (bedden) in Aalst niet alleen beschikbaar blijft maar ook evenwichtig gespreid is over de hele Aalsterse regio.

 

Naast de realisatie van de vervangingsnieuwbouw voor WZC De Hopperank, plant het OCMW nog twee belangrijke bouwprojecten binnen de directie Ouderenzorg: de vervangingsnieuwbouw voor WZC Sint-Job en een nieuw woonzorgcentrum in Baardegem.

 

Na de toekenning van de ontwerpopdracht voor de vervangingsnieuwbouw van WZC Sint-Job aan architectenbureau AMV Architecten uit Wetteren, is erin 2015 volop gewerkt aan de verfijning van het ontwerp.

 

Dossier WZC De Faluintjes in Baardegem opgestart

 

Omdat de vervangingsnieuwbouw Sint-Job slechts 118 woongelegenheden zal tellen terwijl er momenteel 203 bewoners gehuisvest zijn, zal het OCMW in de deelgemeente Baardegem een nieuw woonzorgcentrum met  85 nieuwe woongelegenheden bouwen. Daarmee streeft het OCMW naar kleinschalige woonzorgcentra met een evenwichtige spreiding binnen groot Aalst.

 

Het dossier voor het nieuwe woonzorgcentrum De Faluintjes volgt de planning van WZC Sint-Job op de voet. Ook hier werd al een architectenbureau aangesteld en met alle partijen overleg gepleegd om zo snel mogelijk de bouwaanvraag te kunnen indienen.

Op basis van de opmerkingen van het OCMW en de ontwikkelingen in het onteigeningsplan, zijn de plannen tot een finaal ontwerp gekomen. Het ontwerp van het gebouw werd behouden, enkel de inplanting op het terrein is gewijzigd. Daarnaast zijn er nog aanpassingen gebeurd op vraag van de brandweer om de brandveiligheid te verhogen.

 

Op 14 augustus 2015 diende het OCMW de bouwaanvraag in. In afwachting van een nieuwe regeling voor de Vlaamse subsidies voor de bouw van woonzorgcentra, gaat het OCMW door met de bouwplannen voor haar woonzorgcentra.

 

 

In 2015 hebben we de nieuwe werkgroep mond- en tandzorg opgestart met als hoofddoel het opstellen van een procedure voor mond- en tandzorg. Deze zal in 2016 verder afgewerkt worden.

 

Enkele cijfergegevens

 
Leeftijd bewoners bij opname

 

Deze tabel toont ons dat de meeste ouderen die opgenomen worden in de WZC’s tussen de 85 en 89 jaar zijn. Voor de serviceflats ligt de meest voorkomende leeftijd tussen 80 en 84 jaar.

Aantal opnames

 

 

Aantal opnames

 

In 2014 werden éénmalig ook niet-Aalstenaars opgenomen als gevolg van de uitbreiding van het aantal bedden. Een jaar later kunnen we het effect hiervan nog terugvinden bij de herkomst van onze bewoners, hoewel de mensen uit Aalst en omringende gemeenten nog steeds de ruime meerderheid vormen.

 

 

Onze woonzorgcentra
Onze serviceflats
Werkgroepen in actie
Tevredenheid in WZC
Bouwaanvraag St-Job
Start WZC De Faluintjes
Enkele cijfergegevens
Residentiële zorg

.

bottom of page