Ondersteuning op maat
Budget- en schuldhulpverlening
Hoewel ze meestal samen voorkomen, zijn budgethulpverlening en schuldhulpverlening twee verschillende werkvormen.
Budgetproblemen doen zich voor wanneer een cliƫnt niet het gezonde evenwicht vindt tussen inkomsten en uitgaven. De taak van het OCMW bestaat er dan in om samen met de cliƫnt zijn huishoudelijke balans in kaart te brengen en te begeleiden in het doen van zijn uitgaven.
Van schulden is pas sprake wanneer de cliƫnt een achterstal heeft met zijn opeisbare schulden. Het OCMW zal in dit geval nagaan wat de precieze omvang van de schuld is. Daarna wordt met de schuldeiser onderhandeld om een haalbaar afbetaalplan te bemiddelen.
De opsplitsing tussen het budgetdossier en het schuldendossier is niet onbelangrijk, want de hele tandemwerking tussen de jurist schuldbemiddeling en de maatschappelijk werker is opgebouwd rond dit onderscheid: de maatschappelijk werker begeleidt de cliƫnt in zijn budgettaire toestand, de jurist tracht de schulden te saneren.


LEEFLOON
In 2015 kregen 767 personen een leefloon.
Er werden 3 122 voorstellen door de sociale dienst verwerkt daarvan kenden 1 900 een positief gevolg.
Wat impliceert dat voor een totaalbedrag van 3 199 734,91 euro leefloon werd uitgekeerd.

STEUNEQUIVALENT LEEFLOON


Het OCMW ondersteunt cliënten ook om hun basisrechten te doen gelden. In het verleden werden dergelijke acute en/of fundamentele noden veelal met financiële steun beantwoord.
Sinds 2014 is het een bewuste beleidskeuze om dat voortaan door administratieve en materiële ondersteuning en begeleiding te ondervangen. Dit betekent concreet dat het principe van structurele bijpassing bovenop het leefloon/IGO (maandelijkse steun) tot 0 werd herleid.

Budget āen schuldhulpverlening is hulpverlening op vrijwillige basis. De cliĆ«nt meldt zich dus zelf aan, meestal op doorverwijzing van de dienst Algemeen Sociaal Werk of het Sociaal Huis. Vooral jonge mensen vinden steeds vaker de weg naar onze dienstverlening via het internet.
In 2015 kregen we 382 nieuwe aanmeldingen voor budget- en schuldhulpverlening binnen.
Werkwijze
Na de aanmelding wordt elke cliƫnt binnen de twee weken uitgenodigd door de intaker. Voor een aantal dossiers betekent de intake-fase ook meteen het eindpunt van de begeleiding.
Dit zal zo zijn wanneer de schuldenlast beperkt is, de huishoudelijke balans dermate positief is dat de schulden op redelijke termijn vereffend kunnen worden Ʃn de cliƫnt voldoende vaardigheden bezit om het afbetaalplan zelfstandig op te volgen. In 2015 telden we 103 kortlopende dossiers.

De intaker blijft het dossier dus opvolgen tot het eindpunt of totdat het kan worden overgenomen door de tweedelijnswerkers (=warme overdracht).



Materiƫle ondersteuning
Financiƫle ondersteuning



Financiƫle steun, equivalent aan het leefloon, is een financiƫle steun die het OCMW toekent wanneer er geen recht is op het leefloon maar toch sprake is van een gelijkaardige behoeftige situatie.
Gewoonlijk is het bedrag van de financiĆ«le steun equivalent aan het leefloon ā hetzelfde als dat van het leefloon.
Kandidaat politiek vluchtelingen en vreemdelingen ingeschreven in het vreemdelingenregister kunnen, op voorwaarde dat zij gewoonlijk op het grondgebied van Aalst verblijven en hun behoeftigheid kunnen aantonen lastens het OCMW, steun- equivalent leefloon genieten. Dit is zoals het leefloon ook verbonden aan een begeleiding (begeleidingsplan).
In 2015 hebben 242 personen een aanvraag tot steun, equivalent aan het leefloon, ingediend. Het totaalbedrag uitgekeerde steun bedraagt 1 385 449,09 euro.


MENSWAARDIG BESTAAN
.
Daarnaast heeft het OCMW de samenwerking rond materiƫle voedselhulp grondig herbekeken.
In 2014 werd de conversie van āmateriĆ«le hulpverlening aan de hand van voedselpakkettenā naar een meer hedendaags concept van voedselhulp, nl. een sociale kruidenier voorbereid. In 2015 hebben we onze sociale kruidenier geopend. De resultaten van het eerste werkingsjaar kan u terugvinden onder de rubriek 'sociale kruidenier'.
Het OCMW biedt in crisissituaties en ter ondersteuning van gerichte hulpverleningstrajecten materiƫle hulp aan. Dat aanbod bestaat enerzijds uit reductiekaarten en maaltijdbons voor het sociaal restaurant.
Voor 2015 werden volgende aantallen
geregistreerd binnen het sociaal restaurant
en het buurtrestaurant:
-
reductiekaarten sociaal tarief
(gele kaarten)
gebruiker betaalt 3,50 of 4,00 euro
=> 6 946
-
reductiekaarten tussentarief
(roze kaarten)
gebruiker betaalt 5,50 of 6,00 euro
=> 4 470
-
gratis maaltijdbons/cheques
(blauwe kaarten)
=> 4 880